فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدسعید ذکایی*، روح الله اسلامی صفحات 1-36

    در جامعه ایران، مناسک مرتبط با عزاداری برای امام حسین (ع) از اهمیت و گستردگی قابل ملاحظه ای برخوردار است. در سال‏ های اخیر شکل تازه ‏ای از مراسم مربوط به اربعین در قالب پیاده ‏روی دسته ‏جمعی به سمت کربلا برای رسیدن به بارگاه امام حسین پدید آمده و از سال 1392 ابعاد میلیونی به خود گرفته است. از آنجا که حضور تعداد زیاد جمعیت حاضر در رویداد اربعین، جایگاه اربعین را به عنوان یکی از عناصر اصلی ابراز هویت شیعی برجسته نموده و مشارکت موثر ایرانیان در این رویداد، مجرایی بسیار مناسب برای شناخت کنش ‏های دینی ایرانیان به ‏دست داده است، بررسی نحوه بازنمایی این فعالیت جمعی و گفتمان هایی که حول آن شکل گرفته است و به این پدیده معنا می دهد در مقاله حاضر مورد توجه قرار گرفته و تنوع بازنمایی‏ های آن با مراجعه به متون نوشتاری مکتوب و دیجیتال انتشاریافته در رسانه ‏های ارتباط جمعی (روزنامه ‏ها، خبرگزاری ‏ ها و پایگاه‏های خبری) در میدان جامعه ایران در فاصله پنج ساله 1392 تا 1396 به کمک رویکرد نظری و روشی تحلیل گفتمان لاکلو و موف و طی فرایند بررسی و تحلیل 1800روز مطلب، شناسایی شده است. با تمرکز بر شناسایی دال مرکزی، دال‏ های پیرامونی و تفکیک ژانرهای روایت متفاوت، شش گفتمان شکل گرفته حول مناسک زیارت اربعین ارایه می‏ شود که این رویداد را البته نه با قدرت برابر بازنمایی می ‏کنند. دستاورد مقاله از نوع توصیفی و اکتشافی است که می ‏تواند زمینه فهم اربعین به مثابه یک پدیده اجتماعی و گفت و گو درباره دگرگونی‏ های فرهنگی ایران معاصر و شناخت تنوع و تکثر جامعه پس از انقلاب اسلامی را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: مناسک، زیارت اربعین، بازنمایی، گفتمان، و تکثر جامعه ایران
  • قدسی بیات*، مرضیه قاسمی صفحات 37-65

    رویدادهای ملی مذهبی، توجه رسانه ها را جلب می کنند اما نگاه رسانه ها به رویدادها با یکدیگر متفاوت است. این رویدادها ملی باشند یا بین المللی، داخلی باشند یا خارجی، بازنمایی آن ها در چارچوب های گفتمانی و ایدیولوژیکی صورت می پذیرد و شکست یا موفقیت تلاش های حوزه دیپلماسی عمومی در قالب ها و الگوهای مشخص در سراسر جهان را تسهیل می نماید. رسانه های خارجی فارسی زبان از جمله بی بی سی فارسی برای مخاطبان داخل ایران، یکی از منابع معنا و مفهوم سازی درخصوص رویدادهای ملی مذهبی مانند چهارشنبه سوری، عید نوروز، شب یلدا، روز زن، عاشورا و اربعین حسینی و... به شمار می آیند. یکی از رویدادهای مهمی که هر سال با اجتماع عظیم مردم اتفاق می افتد برگزاری آیین پیاده روی اربعین حسینی است؛ آیینی که طبق رویکردی که رودنبولر به مفهوم آیین دارد با اجتماع مردم، داوطلبانه، غیرابزاری و غیرتفریحی اجرا می شود. مقاله حاضر با توجه به سابقه و گستردگی بی بی سی در فعالیت حرفه ای خبری، نحوه رسانه ای کردن و بازنمایی رویداد اربعین در وب سایت خبرگزاری یادشده را به کمک روش تحلیل مضمونی تحلیل می نماید. یافته ها حاکی از آن است که آیین پیاده روی زایران اربعین در هفت محور (روایت گری مستند، تفرقه افکنی و شیعه هراسی، بحران بی نظمی و ناتوانی دول ایران و عراق، کوچک نمایی اربعین، واکاوی جنگ هشت ساله عراق و ایران، ناامنی داعش و مانور سیاسی حاکمیت ایران) و موکدا به عنوان حرکتی سیاسی و عقیدتی در اخبار سایت بی بی سی فارسی بازنمایی شده است. همچنین نوع بازنمایی از مناسبات میان کنشگران حاضر در این مراسم نه تنها نسبتی با دیدگاه آیینی رودنبولر ندارد بلکه استنباط می شود که این گونه انگاره سازی منفی از این رویداد مذهبی در ادامه جریان شیعه هراسی در رسانه های غربی و به ویژه نمود جدیدی از ایران هراسی است.

    کلیدواژگان: آئین، چارچوب های ایدئولوژیک، خبرگزاری بی بی سی فارسی، رسانه ای کردن، مناسک اربعین
  • جبار رحمانی* صفحات 67-86
    نظام های دینی در بسترهای جغرافیایی گسترش پیدا می کنند و از این طریق صورت بندی های تاریخی و جغرافیایی خاص خودشان را شکل می دهند. به طور عمده، درک و تحلیل های موجود از صورت بندی تشیع، حول محور زمانی و تحولات تاریخی آن است. نگارنده در این مقاله تلاش کرده است تا به این وجه از صورت بندی هویت شیعی با تاکید بر تحولات اخیر، بالاخص فروپاشی صدام و آزاد شدن زیارت کربلا و سایر شهرهای مقدس شیعی در عراق، به نسبت جغرافیای ارض مقدس در فرهنگ شیعی و تحول اخیر آن بپردازد. داده های تاریخی نشان می دهد که تشیع همیشه در حسرت زیارت ارض مقدس خودش یعنی کربلا قرار داشته و این مسئله به طور نمادین به بخشی بنیادی از هویت و قلب ایمانی شیعیان در اقصی نقاط جهان بدل شده است. مهمترین پیامد دسترسی آزادانه به عتبات عالیات، تغییر بنیادی این صورت بندی، محوریت ارض مقدس و پایان این سندرم تاریخی حسرت ارض مقدس و آرزوی زیارت بوده است.
    کلیدواژگان: کربلا، زیارت، شیعه، ارض مقدس
  • محمدرضا پویافر* صفحات 87-115
    بزرگ ترین اجتماع دینی مسلمانان، هرساله به مناسبت چهلمین روز واقعه عاشورا با پیاده روی به سوی کربلا، در آیین پیاده روی اربعین شکل می گیرد. این پیاده روی زیارتی، درعین حال که نمودی شگرف از تجربه دینی است، میدانی متنوع از خدمات خیر به زایران، به عنوان مصداق بارز «خیر دینی» نیز به شمار می رود. تجربه دینی معمولا در خلال اعمال و مناسک دینی، از جمله در خلال زیارت شکل می گیرد. اما این مطالعه، به طور خاص، با این پرسش مهم آغاز می شود که آیا تجربه مشارکت و درگیری در خیر دینی می تواند ویژگی های تجربه دینی را دارا باشد؟ برای پاسخ به این پرسش از روش پژوهش کیفی، با استفاده از تکنیک مصاحبه و مشاهده مشارکتی با ثبت داده هایی همچون عکس، فیلم و یادداشت های میدانی استفاده شده است. زایران ایرانی و همچنین موکب ها، موکب داران و اعضای موکب های ایرانی و عراقی، واحد مشاهده و جمعیت موردمطالعه در این پژوهش بوده اند. یافته های به دست آمده نشان داد که تجربه مشارکت در خدمات خیر دینی و همچنین استفاده از این خدمات در پیاده روی اربعین، می تواند زمینه ای برای بروز و واجد ویژگی های تجربه دینی نیز می تواند باشد. با تعمیم نتایج به دست آمده به سایر موقعیت های کنش دینی که در آن امکان کنش خیر دینی نیز باشد، چنین استدلال شده که امکان تعریف خیر دینی به عنوان یکی از بسترهای وقوع تجربه دینی در پیاده روی اربعین، می تواند پاسخی مثبت به امکان این نوع تعریف از تجربه دینی، در تمامی موقعیت های تجربه دینی علاوه بر زیارت و اربعین نیز باشد.
    کلیدواژگان: زیارت، پیاده روی اربعین، خیر دینی، تجربه دینی
  • صدیقه رمضانی* صفحات 117-143
    مطالعه نوع مشارکت در مناسک عاشورایی در جوامع شیعی به دلیل آمیختگی شدیدی که با وجدان جمعی پیروان این مذهب دارد از اهمیت بالایی برخوردار است. مطالعه آیین پیاده روی اربعین، که در سال های اخیر تحولات شگرفی را به خود دیده و به یک پدیده اجتماعی و فرهنگی ویژه و چندوجهی تبدیل شده است، جایگاه و اهمیتی دوچندان دارد. ازاین رو، این مقاله توصیف و تحلیل ساحت ها و گونه های مشارکت جمعی پدیده پیاده روی اربعین را مورد توجه قرار داده است. برای نیل به این هدف 17 مصاحبه نیمه ساختاریافته با خادمین و موکب داران ایرانی به عنوان گروهی که بیشترین سطح و حوزه درگیری را با این پدیده در نسبت با مشارکت کنندگان دیگر دارند انجام داده است. بررسی و واکاوی محتوای مصاحبه ها، که با کمک ترکیبی از روش های تحلیل مضمون و نمونه سازی آرمانی صورت گرفت، پس از سه مرحله کدگذاری، ما را به 10 مضمون در نسبت با ساحت مشارکت و 12 مضمون در نسبت با گونه مشارکت رساند. در نهایت این نتیجه حاصل شد که در پیاده روی اربعین با گونه ای منحصربه فرد از مشارکت مواجه هستیم.
    کلیدواژگان: مناسک عاشورایی، گونه شناسی، پیاده روی اربعین، مشارکت جمعی
  • غلامرضا تاج بخش* صفحات 145-168

    زیارت در فرهنگ و اعتقادات شیعه به عنوان یک فرهنگ قدسی و روحانی است و یکی از مصادیق کنش دینی است که در ادیان گوناگون مورد تاکید قرار گرفته است. در این مقاله مطالعه کنش زیارت در پیاده روی اربعین از منظر جوانان مد نظر است. این مطالعه کیفی است و داده های آن از طریق مصاحبه نیمه ساخت یافته گردآوری شده است. به کمک روش نمونه گیری نظری و هدفمند با 35 نفر از زایران جوان ایرانی (35-18 سال) در مسیر پیاده روی اربعین از شهر نجف تا شهر کربلا در اربعین سال 1398 مصاحبه شد. پس از تحلیل داده های کیفی پنج مضمون اصلی شناسایی شد که عبارت اند از: 1) سفر فیزیکی؛ 2) شناختی، اعتقادی؛ 3) تجربی، احساسی؛ 4) سبک زندگی اربعینی؛ و 5) هویت اربعینی. هر کدام از این مضامین دارای زیر مقولات فرعی نیز هستند. نتایج کلی پژوهش بیانگر آن است پیاده روی اربعین عاملی هویت ساز محسوب شده و نقش اساسی در آرامش و نشاط و شادابی معنوی و جسمی و روحی جوانان ایفا می کند. همچنین برتری نیت مندی معنوی و اخروی زایران در برابر نیت مدنی، مادی و دنیوی از دیگر نتایج این پژوهش است.

    کلیدواژگان: پیاده روی اربعین، زیارت، جوانان، معنایابی
|
  • M.S. Zokaei *, R. Eslami Pages 1-36

    In recent years Arbaeen pilgrimage in Iran has many practitioners and visitors, so it becomes one of the main aspects of Shiite identity and Iranian religiosity actions. Relying on a case study of discourses and representations of Arbaeen pilgrimage, we try to understand Arbaeen pilgrimage as a social phenomenon and explore diversity and differences of Iran's society today. Concentrating on representations and discourses of Arbaeen pilgrimage that signifying this Practice, by addressing written texts published on paper or digital mass media (Newspapers, News Agencies and News Sites) in a 5 years period since 1392 to 1396 in Iran, diversity of representations have shown. Applying theoretical and methodological approach of Laclau and Mouffe's discourse analysis in the process of investigating 1800 day-record published on that 5 years period, 6 different discourses have found that representing power constellation of Arbaeen pilgrimage phenomenon. Findings of this exploratory research helps focus on cultural changes of post-revolutionary Iran's society and determine its diversity contexts.

    Keywords: Arbaeen phenomenon, Discourse Analysis, diversity of Iran's society, Representation
  • G. Bayat *, M. Ghasemi Pages 37-65

    National-religious events attract media attention but different media views events differently in ideological frameworks which facilitate the failure or success of public diplomacy efforts all around the world. In this regard, Persian-language foreign media, including the BBC Persian, is among the sources of meaning and conceptualization of national-religious events such as Chaharshanbehsuri for audiences inside Iran. In recent years, one of the most important events happening yearly with a large crowd of people is the Arbaeen Hosseini procession. According to Rodenbühler's approach to the concept of ritual, Arbaeen ritual is performed voluntarily, non-instrumental and seriously. This paper, considering the history and the extent of the BBC in professional news activity, analyzes the way of Arbaeen event representation on the BBC website using thematic analysis method. The findings indicate that the Arbaeen pilgrims' walking ritual has been strongly represented as a political and ideological movement under the seven main themes (documentary narration, separatism and Shia, crisis of disorder and inability of Iran and Iraq’s governments, Arbaeen downsizing, analysis of the eight-year Iraq-Iran war, allegedly imposed insecurity by Isil and the political Maneuver of the Iranian government). The representation of the relations between the actors in this ritual ceremony not only has nothing to do with Rothenbuhler’s view but also shows the negative image making of this religious event as a continuation of the Shia phobia in the western media and especially as a new manifestation of Iranophobia.

    Keywords: Arbaeen rituals, BBC news agency, ideological frames, mediatization, Rituals
  • J. Rahmani * Pages 67-86
    Religious systems spread across geographical contexts and thus form their own historical and geographical formations. The existing understanding and analysis of Shiite formulation is mainly concentrated on its time and historical developments. In this article, I have tried to deal with geographical aspect of Shiite identity formation by emphasizing the recent developments, especially the fall of Saddam and the liberation of pilgrimage of Karbala and other Shiite holy cities in Iraq for believers, in relation to the geography of the Holy Land in Shiite culture. Historical data show that Shiism has always regretted for the pilgrimage to its holy land, Karbala, and this has symbolically become a fundamental part of the identity and faith of Shiites around the world. The most important consequence of free access to the holy shrines has caused the fundamental change of this formulation of the centrality of the Holy Land and the end of this historical syndrome of regretting for the Holy Land and the desire for pilgrimage.
    Keywords: Karbala, Pilgrimage, Shiite, Holy Land, Sacred Geography
  • M.R. Pouyafar * Pages 87-115
    The largest religious community of Muslims is formed every year on the occasion of the 40th Day of Ashura by walking to Karbala and during the Arbaeen procession. This pilgrimage walk, while being a wonderful manifestation of religious experience, is a diverse field of Charity services to pilgrims, as well as a clear example of "religious charity". Religious experience is usually formed during religious practices and rituals, including during pilgrimage. But this study begins specifically with the important question of whether the experience of participation and involvement in religious charity can have the characteristics of a religious experience? To answer this question, the qualitative research method has been used using interview and participatory observation techniques by recording data such as photos, videos and field notes. Iranian pilgrims as well as processions, procession holders and members of Iranian and Iraqi processions were the observation unit and the population studied in this study. The findings showed that the experience of participating in religious charitable services, as well as the use of these services in the Arbaeen walk, can be a ground for the emergence and characteristics of religious experience. By extending the results to other situations of religious practice in which religious Charity deeds are possible, it has been argued that the possibility of defining religious charity as one of the contexts of religious experience in the Arbaeen walk can be a positive answer to the possibility of this kind of definition of Religious experience should be in all situations of religious experience - in addition to pilgrimage and Arbaeen.
    Keywords: Pilgrimage, Arbaeen walk, religious Charity, Religious Experience
  • S. Ramezani Tamijani * Pages 117-143
    Studying the types of participation in Ashura rituals in Shi’a’s societies has great importance due to intense intermixture that has been established with collective conscience of the followers of this religion. Meanwhile, the study of the Arbaeen walking ritual, which has shown wonderful changes in recent years and become a special and multifaceted socio-cultural phenomenon, has increased importance. Therefore, this article has considered the description and analysis of areas and types of collective participation in Arbaeen Walk phenomenon. 17 semi-structured interviews are conducted with Iranian servants and Managers of different Mukeb as the group with most level and scope of the conflict with this phenomenon in comparing with other participants. Analyzing the content of the interviews by using a combination of thematic analysis and ideal type making methods, after three coding steps, led us to 10 themes in relation to the areas of participation and 12 themes in relation to the type of participation. And finally, it was concluded that we are facing a unique kind of participation in the Arbaeen Walking.
    Keywords: Arbaeen walk, Ashura rituals, Collective participation, typology
  • Gh. Tajbakhsh * Pages 145-168

    Pilgrimage is considered as part of the culture of religions and religion is an important motivation and stimulus for travel and every year millions of people travel to religious holy places in different parts of the world for religious purposes. In this article, the study of the act of pilgrimage on the Arbaeen walk is considered from the perspective of young people. Research methodology The data of this qualitative study were collected through semi-structured interviews and participatory observation and the base theory method was used for data analysis. Theoretical and purposive sampling method was interviewed with 35 young Iranian pilgrims (18-35) on the Arbaein hike from Najaf to Karbala in November 2019.  After analyzing the qualitative data, five main themes were identified: 1) physical travel or travel; 2) cognitive, belief; 3) empirical, emotional; 4) Arbaean lifestyle; 5) Arbaean identity. Each has different sub-indices. The overall results of the study indicate that hiking is an important factor in identifying and playing an essential role in the spiritual, physical and spiritual well-being of a person. The results of this study also show the superiority of spiritual intention and pilgrimage of pilgrims over material and worldly civil intentions.

    Keywords: Arbaean Walk, Pilgrimage, Youth, Meaning